Новини

Изложбата „Тепетата на Пловдив” е част от „Фестивала на реката и тепетата”. Тя е подготвена от Държавен архив – Пловдив и дългогодишния изследовател по темата Владимир Балчев. Експозицията включва снимки, рисунки, гравюри (най-старата от 1533 г.), карти и документи. В нея може да се види единствената снимка на Лаут тепе, което вече не съществува. Един от най-любопитните експонати е карта на разположението на Безименното тепе, разположено в близост до Младежкия хълм в Пловдив. В експозицията са подредени и снимки на Марково тепе в някогашния му вид и в някои фази на разрушаването му. Показана е снимка на резервоара на Бунарджика (хълма на изворите), ползван като водохранилище на Пловдив. Изложбата представя и фотография на Фабрика „Изида”, където камъните от тепетата са нарязвани за павета и използвани за изграждане на пътната инфраструктура на града. На снимка е запечатано и мястото, където се е пазел барутът на Пловдив.
Почти всички пловдивски хълмове са били отпечатвани на монети... В изложбата е представено изображение на монета с пловдивски хълм.
Разказът за Пловдивските тепета започва от митовете на древността и продължава в творби от античността до Средновековието. Днес е трудно да се уточни, колко са били пловдивските хълмове в миналото. Знае се само, че през последните 130 години са изчезнали четири – Валели тепе (до баня „Старинна”), Каменица, Лаут тепе и сега Марково тепе.