Новини

ПЪТЯТ НА ВЪРТЯЩИТЕ СЕ ДЕРВИШИ МИНАВА ПРЕЗ ПЛОВДИВ
4-5 юни 2012 г.
Натали Рицман е френски журналист и фотограф, която от 2003 г. живее в Истанбул. Казва за себе се че има мисия – да запознае света с турската култура. От 3 години има привилегията да контактува с дервишите в Истанбул. Миналата зима, заедно с известния фрески фотограф от арменски произход Жан-Марк Аракелян, работят заедно. Така се ражда фотоизложбата „Сема церемонии – един различен поглед”. Нейните снимки са класически и показват света на дервишите през женския поглед. От своя страна, Жан-Марк Аракелян по неповторим и уникален начин успява да улови движенията на танцьорите и да направи невидимото видимо. Това е уникална възможност да се видят два различни погледа към феномена „въртящите се дервиши”.
За да направи света на дервишите познат в Европа, Натали Рицман е решила да се представи това изкуство в Пловдив, и по-точно в сърцето на Стария град. За тайнствените братства на въртящите се дервиши, облечени в бяло, се разказват легенди и до днес. Техните изключителни танци са известни още като Сема церемонии. Сема не е просто танц, а култова церемония, при която се осъществява връзка с Бог. Сема церемонията е регистрирана в Списъка на нематериално културно наследство на ЮНЕСКО през 2008 г.
ПРОГРАМА
4 юни (понеделник), Регионален етнографски музей – Пловдив
17.30 ч. – Откриване на фотоизложбата „Сема церемония” на фотографите Жан-Марк Аракелян и Натали Рицман. Изложбата ще продължи до края на юни.
18.30 ч. – Сема церемония с участието на шейх Наил Кесова и неговите въртящи се дервиши. Наил Кесова е ръководител на групата на дервишите и музикантите мевлеви от кв. Галата – Истанбул. Той е дервиш от 36 години. През 1994 г. получава титлата шейх.