Новини

"Музеите в един променящ се свят – нови предизвикателства, нови вдъхновения"

На 19 май 2012 г. във връзка с осмото издание на „Европейска нощ на музеите”, Регионален етнографски музей – Пловдив отваря врати за всички желаещи. Входът е безплатен.
Освен възможността да се насладят на постоянната експозиция, за своите посетители РЕМ – Пловдив е подготвил следната програма:

1. „Виж традициите на Италия! Една куклена колекция разказва”
Изложбата представя 97 изящни и оригинални кукли в традиционни костюми от всички региони на Италия. Колекцията представлява образци от своето време, събрани от колекционери от различни италиански региони, с техните отличителни характеристики и елементи. Основната идея е да запознае българския зрител с разнообразието на италианската традиция. Събитието е организирано със съдействието на Италианския културен институт – София.

2. Откриване на изложба „Християнски реликви”
Начален час: 18.00 ч.
Изложбата включва икони и църковна утвар от фонда на музея. По-голямата част от иконите, собственост на РЕМ – Пловдив са произведения от панаири, пазари, поклоннически места или домашни иконостаси. В колекцията има и диптиси и триптиси, мощехранилници, амулети, кръстове, потири, обкови за евангелия и икони. В изложбата са включени също и авторски икони на Огнян Драгойков и Янко Кавръков, дърворезбован иконостас, изработен от Иван Ангелов, както и шедьоври, собственост на Градска художествена галерия – Пловдив. Събитието е организирано със съдействието на Клуб „Приятели на РЕМ – Пловдив”.