Новини

19.05.2012 - 18.00 часа
Християнството в България не e само религия. То е начин на живот – присъства във всекидневието, определя бита на хората, изгражда мирогледа им. Наред с накитите, майсторите – златари са изработвали и църковната утвар – мощехранилници, амулети, кръстове, потири, обкови за евангелия и икони. Християнските реликви са не само предмети, те са израз на духовното убеждение и вярата на българина за силата и непреходността на Божественото, което владее сърцата на хората и събужда желанието им да направят добро.
Немислимо е да не притежаваш своя малка икона, която да те закриля при всяко начинание. Няма дом без домашен иконостас. Ценността на колекцията от икони е не в майсторството при изписването им, а в посланието на едно отдавна отминало време.
По-голямата част от иконите, собственост на РЕМ – Пловдив са произведения от панаири, пазари, поклоннически места или домашни иконостаси. В колекцията има и диптиси и триптиси, които са широко разпространени в българските земи през ХІХ век.
В изложбата са включени също и авторски икони на Огнян Драгойков и Янко Кавръков, дърворезбован иконостас, изработен от Иван Ангелов, както и шедьоври, собственост на Градска художествена галерия – Пловдив.