Новини

От 2 до 30 април 2012 г. в РЕМ – Пловдив гостува изложбата на Жулиета Георгиева „Пролетни настроения" (изделия от царевична шума). Темата е свързана с предстоящите Великденски празници и настъпването на пролетта. Тук може да се види както традицията, така и красотата и функционалността на изделията от царевична шума. А артистичните елементи създават оригиналност и завършеност на експонатите. Посетителите ще могат да си закупят от оригиналните произведения и да се опитат сами да изработят нещо с помощта на авторката.
За авторката:
Жулиета Георгиева от 15 години се занимава със занаята "плетене на беленица". Първоначално практикуването ù е като хоби, но творческия процес и създаването на изделия, съчетание между авторско виждане и традиция, го превръща в основно занимание. Член е на ЗМНХЗ - секция "Плетиво".
Първото ù участие с демонстрация на занаята е на втория Международен панаир на народните занаяти в АЕК "Етър" през 2004г. Следват още две участия в този форум. През 2005г. прави първата си самостоятелна изложба в Регионалния етнографски музей – Пловдив. Ежегоден участник е и в "Седмицата на занаятите", организирана от музея.
През 2010 г. в майсторската надпревара "Плетене с царевична шума", проведена в дните на осмия Международен панаир на народните занаяти в АЕК Етър, авторката печели голямата награда "Сребърна хлопка" и право за организиране на изложба през 2011 г.