Новини

28.03.2012 г. - 17.30 ч.
Тази книга е завършек на едно дълго изследователско пътуване през ритуала за „златната ябълка и коланчето за бездетство” с неговите символи и думи, както и с трансформациите, които времето неизбежно налага. Накратко казано това е един истински разказ за вярата и желанието, събрани в едно чрез магията на обреда. Разказва се за ябълките, които се раздават на бездетните жени, след като престоят пред чудотворната икона на Божията майка и как нуждаещите се, освен ябълка трябва да изплетат специален колан от три преплетени нишки, с които е обграждан (опасван) храма и да го носят до осъществяване на чудото. А чудо има – така е от първото му описание през 1765 г., та до днес. Авторката проследява корените на този ритуал и връзката му с християнския култ към Честния пояс на Богородица, тържествено честван в църквата „Св. Зона” в Мелник. Можем да научим за символите и как те обединяват различните по вид, но общи в структурата си обреди.
Изплитане и освещаване на коланчета за зачеване има и във Ватопедския манастир в Атон, където се пази и част от пояса на Богородица, но за нас е интересно да разберем за живота на този ритуал близо до нас в Асеновградския край, наричан неслучайно Втори Атон, заради многото църкви, манастири и легендите за чудесата около тях.
Книгата поставя много въпроси за мястото на религията в културата или за вграждането на живите народни обичаи в официалния канон, когато са съпроводени със силна вяра и се практикуват и до днес.

За авторката:
Родена и израсла в Пловдив, житейският път на Вихра Баева отново е свързан с града на тепетата като преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”. Работи в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, в секция „Антропология на словесните традиции”. Публикувала е редица студии и статии в български и международни издания. През 2001 г. за монографията си „Разкази за чудеса. Локални традиции и личен опит”, получава наградата на БАН „Марин Дринов”. Научните ù интереси и занимания са свързани с религиозните култури, фолклора и символиката у нас и на Балканите.