Новини

От 15 март до 30 април в Регионален етнографски музей – Пловдив ще бъде представена изложба, свързана с традициите и техниките при изписване на яйцата. С автентични експонати и много илюстративен материал ще бъде разкрита богатата история на писаното яйце, като неизменен атрибут във Великденските празници, или как се прави у нас и в съседните страни. Тази изложба не само ще напълни сърцето и душата Ви с представената красота, но ще си излезете и обогатени със знания за дългият живот на традициите, които ние също трябва да съхраним и пренесем в бъдещето.

Елате и вижте „Пътят на писаните яйца” – съвместна изложба на ИМ – Велинград, доц. д-р Св. Ракшиева от ИЕФЕМ при БАН – София и фирма „ПЕТ” ЕООД.
В основата на проекта за писаните яйца на Исторически музей – Велинград и неговите партньори е залегнала една вековна традиция, запазена в Чепинско – изписването на великденски яйца с писалка и восък.
Украсяването на великденски яйца с восък е разпространена техника в почти всички страни и народи от Централна и Източна Европа – България, Чехия, Словакия, Полша, Украйна, Русия, части от Германия, Австрия, Унгария, Хърватска, Румъния, Босна и Сърбия. Тази изложба показва резултатите от експедиции през 2007, 2008 и 2009 г. и подготвеното от екипа специално участие на българските майсторки на писани яйца във фестивала на народните занаяти в Будапеща през 2010 г.
Представена е запазената традиция на восъчната техника при украсата на великденски яйца в Хърватска, Румъния, Украйна, Словакия, Полша, Чехия, Унгария и Сърбия. Чрез фотографии са показани Краков и Бърно – градове с богати колекции, музеите на яйцето в градовете Шиофок, Зенгьоваркон и Бата в Унгария, както и работата на майсторите (у нас и в чужбина), който продължават живота на тази специфична традиция.
В изложбата са включени образци от писаните яйца на нашите майсторки – възможност да се сравнят с традициите на другите в Европа.
Експонираните предмети, образци от писани яйца, писалки и нагледни материали в изложбата са част от най-голямата в страната колекция, събирана в Исторически музей – Велинград.