Новини

От 10 до 29 февруари в Регионален етнографски музей – Пловдив представя изложба на кукерски маски, изработени от ученици от Клуб „Български традиции и обичаи” към ОУ „Ал. Константинов”, кръжок „Етнография” към НЧ „Възраждане” и ОУ „Душо Хаджидеков”.
Маската е най-емблематичната част на маскарада – предпазва от зло и осигурява благополучие за всеки, докоснал се до нея.
Страховитите ликове са на шестокласници от клуб „Български традиции и обичаи” към ОУ „Алеко Константинов”, деца от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджиян”, участващи в кръжок „Етнография” към читалище „Възраждане” и третокласници от ОУ „Душо Хаджидеков”. Учениците под ръководството на музейни специалисти показват своите умения и разкриват своите представи в пресъздаването на кукерската маска.
На 10 февруари е денят на Св. Харалампий. В народната култура се вярва, че той държи под ключ и управлява чумата и всички лоши болести, затова е почитан като лечител, който предпазва децата от тях. На този ден се освещава мед в църквата, който се съхранява през цялата година, заради магичните му свойства срещу болести.
Съществува връзка между посланията на този ден, малките майстори и символиката на кукерските маски. Каним всички да посетят изложбата в музея и да отнесат от здравеносната магия със себе си.