Новини

18 ноември - 30 януари 2012
Изложбата "Бързо, точно, срочно! (Из историята на съобщенията)" представя повече от 100 автентични експоната от самото раждане на българските пощи до 40-те год. на ХХ век. Най-ранният в колекцията е от 1857 г.
Настоящата изложба ни връща назад във времето, когато хората са общували предимно с писма и телеграми, когато пощальоните са обикаляли, разнасяйки претъпкани чанти с писма и пощенски картички.
В експозицията можете да видите уникални автентични експонати – едни от първите телефонни апарати, появили се в България в края на ХІХ в. с княжеския герб, телефони на фирмите „Ериксон”, „Берлинер”, „Уестърн Електрик”, „Сименс и Халске”. Изключително атрактивен е един от първите външни (улични) монетни апарати, монтиран в България, с указание за ползване.
Телеграфът идва доста по-рано от телефона и дълго време е основно средство за далечно общуване. Сред експонатите са телеграфен апарат от 1857 г. с монтиран бронзов свещник, поради липсата на ел. ток по онова време.
Представени са уникални образци съобщителна техника, уреди и апаратура, използвани в пощата от 1907 г. и богат снимков материал, който разказва за историята на съобщенията у нас. Експонирана е Пощенска станция от 40-те години на ХХ в. заедно с целия инвентар, пощенски везни, стенни часовници на Главна дирекция на пощите и др.
Богата колекция марки, която представя образци от първите сантими (1879 г.) до 80-те години на ХХ век. В Пловдив е създадено първото филателно дружество в България, което предопределя възобновяването на традицията в тази насока днес.