Новини

31 октомври 2011 г. - 31 януари 2012 г.
Идеята за настоящата изложба е на РИМ – Търговище. По-късно със свои експонати в нея се включва всеки от музеите, в които тя гостува: РИМ – Варна, РИМ – Шумен и Тошо Кръстев (кмет на Арбанаси) – с вещи от личната си колекция, ИМ – Полски Тръмбеш, РИМ – Пазарджик, ИМ – Велинград, РИМ – Хасково, РИМ – Габрово и АЕК “Етър”, ИМ – Казанлък, РИМ – Велико Търново.
Мерките и теглилките не са древни уникати, не са царствени знаци, не блестят в злато и сребро, не свидетелстват за исторически преломи, битки и слава – те са малките неща с голямо значение в човешкото ежедневие векове наред. И някак уж ги познаваме, но всъщност не знаем много за тях, въпреки, че сме чели книги, гледали филми, разглеждали музеи и сайтове, дори имаме в домовете си по някоя такава родова реликва.
От дълбока древност хората са измервали всекидневната си земеделска, търговска или строителна дейност. В първоначалния смисъл под мерки са се разбирали мерките за дължина и производните им мерки за повърхнина и обем, мерките за маса (тегло) и за монети, непосредствено свързани с ежедневната дейност. Като средство за измерване на дължини са използвани разлини части от човешкото тяло – педя, стъпка (фут), лакът (аршин) и др. Като мерки за тегло са служели теглата на пшениченото, бобовото зърно и др.
В България метричната система се въвежда на 15.11.1888 г., когато е приет Закон за мерките и теглилките.
Макар че и до днес казваме: „на една ръка разстояние”,
„от ведро мляко – бучка сирене”,
„имай вяра, дори колкото синапено зърно”,
„не ме мери с твоя аршин”,
„ока брашно да имаш – дай го на майстор да ти го омеси...”, промените са огромни и много от мерките и теглилките само от преди век-два вече са безценни музейни експонати!
Изложбата представя повече от 200 експоната – различни теглилки, кантари и предмети от бита, използвани за теглене в миналото и сега – ведра и котли за определяне количеството на течности, крини и чували за жито, аршини и метри, стъкленици, кесии за пари и др.