Новини

Седмица на традиционните занаяти (27 юни – 3 юли 2011 г.)

Тази година Седмицата на занаятите се отличаваше с изключителна пъстрота и глъчка. Освен майсторите, които са вече част от нашето събитие и имат запазено място в двора на музея, бяха дошли нови лица с нови занаяти, които си тръгнаха със закана да станат част от онази група със традиционно присъствие в двора на музея през Седмицата на занаятите.
Имаше представители на всички видове занаяти, но особено атрактивни бяха демонстрациите за майсторене на плъстени килими и пана.
През цялата седмица двора се огласяше от мелодичния глас на каба гайда, като имаше и мини модели, направени за деца. Точно както черковната камбана зазвънява из калдъръмените улици в определен час, така и целият двор ехтеше от пукота на черешовото топче на майстор Минчо от село Могилица.
Всеки можеше да опита чукчето на медникаря или да пробва гравьорските си умения при ножарите. Новост бяха картините, паната и бижутата изплетени с техника „кене” или „фриволите” на група майсторки обединени в клуб „Седянка”, който даже само с името си подканя да седнете на приказка с тях, а те ще Ви покажат с усмивка и търпение тайните на занаята. Тъкачката под черницата потропваше с големия стан и редеше пъстър месал. До нея кротко две майсторки шиеха родопски терлици и плетяха шарени чорапи. Не липсваха и бродирачките на красивите бабини шевици. В единия край на музея пък се изписваха яйца по стара ихтиманска и велинградска техника. А до тях се изработваха различни накити от мъниста – хем за гиздило, хем за талисман.
Така цяла седмица в двора на музея всеки можеше да види грънчаря, медникаря, ножарите, дърворезбарите, тъкачките – на хоризонтален и вертикален стан, майсторки на дантела и бродерия, възраждането на един забравен занаят като плъстите и актуалното му приложение – като бижу и за декорация днес. Редом с тях присъстваха плетени детски играчки, сложни украси от хартия с източен повей, марокански изделия от дърво и кожа и т.н.
Присъстваха общо 46 майстори, представители на действащи и позабравени вече у нас занаяти. Който не е успял да дойде и да усети духа на Пловдивската чаршия, отпреди век може само да съжалява, а ние обещаваме нови изживявания по време на следващата Седмица на занаятите през 2012 г.