Новини

08 юни - 31 юли 2011 г.
Изложбата на Музея „Дом на хумора и сатирата” – Габрово представя една „хумористична извадка” на тема Адам и Ева. Световната ú премиера е в град Калараш, Румъния, през 2004 г., гостувала е в гр. Сургут, Русия (2007), а миналата година предизвика усмивките на туристите в АИР „Боженци”. Сега за първи път се показва в голямото културно пространство на град Пловдив. Библейската тема е видяна с усмивка, но и по 50 различни начина (толкова са карикатурите в експозицията) от 42 съвременни майстори на карикатурата от 18 държави.
Адам и Ева са много обичана тема от художниците на всички времена. Но в изложбата на Дома на хумора и сатирата райските обитатели не са онези класически грешници, а мили чаровници, чиито постъпки будят искрен смях. Често Адам и Ева са двама самотници на фона на унищожена природа и единствената райска ябълка вече е само в консервна кутия (Рене де ла Нуес, Куба). Безметежните и щастливи ангелчета пък придружават сватбеното шествие в карикатурата на Сергей Кузмин (Русия).
Изложбата предлага многообразие и в рисунъка, и в трактовката. Заслужава си да се спрем пред творбите на Фелипе Мегел Анхел Добал (Аржентина) и Луис Кастильо (Бразилия), Мануел Ернандес (Куба) и Галина и Валентин Караваеви (Русия) и т.н.
Всяко поколение творци (а и публика!) носи в себе си своя визия за рая и райските обитатели, има своя мярка за доброто и злото, а пренасяйки библейските мъдрости върху съвременни образци и явления, неусетно вписва и себе си във вечната тема.
Карикатурната изложба „Адам и Ева” на Дома на хумора и сатирата ще очаква своите посетители цели два месеца.