Новини

Рангел Стоилов – Бачо (р. 1936 г.) завършва Художествена академия в София, специалност дърворезба при проф.Асен Василев и скулптура при проф.Величко Минеков.
Работи в областта на монументално-декоративната дърворезба и скулптура. Автор е на иконостаси, кивоти, декоративни стени, ритуални зали, пана, врати, тавани и др. Забележителни са неговите тавани в Балабановата къща и къщата на Общински институт "Старинен Пловдив”, вратите в Пловдивската митрополия, костницата в Клисура, кивота в църквата “Св. Никола" - Брацигово. От монументалната скулптура и днес могат да се видят “Ласло Наги” и “Измит - земетръсът” в Смолян.
За 40 години творчески път Стоилов има 17 самостоятелни изложби дърворезба и малка пластика в дърво и бронз. Излагал е свои творби в Германия, Русия, Гърция и Бразилия.
През 1999 г. излиза от печат книгата му “Нерон – какъвто го познавам” с документални разкази за приятелството му с известния наш художник Димитър Казаков. По повод 70 годишнината му излезе втора книга със заглавие “Записано на камък” – сборник със сентенции, афоризми и фрагменти за живота и изкуството.
Тази година паралелно с изложбата малка пластика „Състояния и движение” чества и премиерата на стихосбирката си „Отломки светлина” (Университетско издателство „П. Хилендарски”, 2010). Член е на Съюза на българските художници. Носител е на наградата „Пловдив”.