Новини

Раду Яцку е румънски каритакурист, основател на Антология на карикатурата, която е витрина на автори от цял свят. Организатор и Президент на Асоцияцията без граници Саул Щайнберг - Румънски карикатурист работил за НюЙоркър и баща на новото течение в карикатурата.

Именно основи от неговият стил е заложен и в карикатурите на Раду Яцку - ЯЦКО. Различните представители на концептуалното изкуство имат различна визия за това какво представлява художника и какво е произведение на изкуството, но като цяло всички се обединяват около идеята, че изкуството е самата идея, а авторът (чрез творбата) е неин посредник.

Карикатурата за Яцко е един кратък полет с делта план в небето над ежедневието на битовизмите, откъсване от земното притегляне за малко, но затова пък достатъчно.

Днес изпращаме карикатурите на Раду Яцку, които ни гостуваха от 19 октомври насам, но оставаме с изключително добри впечатления от маниерите на работа румънеца и усещането, че тази среща-снежинка тепърва ще прерасне в снежната топка на Биеналето "Майстори на карикатурата".