Новини

За първи път в Европа излиза илюстровано триезично издание на български, китайски и английски език, което представя едновременно културния туризъм на две страни, диаметрално различни в географското си разположение, култура и история. Това е книгата на доц. д-р Соня Алексиева “България - Китай. Културен туризъм”.
Това е книга-пътешествие, която може да се чете цял живот...

За новоучредената награда:
Доц. д-р Соня Алексиева от НБУ е първият носител на новоучредената награда “Личност с принос за развитието на културния туризъм в България”. Почетната титла връчи кметът на Велико Търново д-р Румен Рашев на Международното изложение „Културен туризъм 2010”. Тя ще се присъжда всяка година за персонални заслуги за опазването на културното наследство, неговото популяризиране и представяне.
---------------------------------
За автора:
Доц. д-р Соня Алексиева е ръководител на секция „Туризъм” в департамент „Икономика и бизнес администрация” на Нов български университет и член на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА).
Тя е PR експерт с дългогодишен опит в областта на връзките с обществеността – с тясна специализация пъблик рилейшънс на туризма. Доц. д-р Соня Алексиева е преподавател по пъблик рилейшънс, връзки с обществеността на културния туризъм, туристическа реклама и PR, бизнескомуникации и др. в Нов български университет.
Подготвя и чете първия български курс „Пъблик рилейшънс на културния туризъм” и издава монографията „Връзки с обществеността на културния туризъм”. Автор е на стотици публикации и няколко книги в областта на туризма, културно-историческото наследство, пъблик рилейшънс и бизнескомуникациите.
В последните шест години е публикувала много журналистически материали и научни статии, посветени на китайската история и култура и най-вече – на китайския културен туризъм. Главен консултант е на книгата „Китай през погледа на българските приятели” (2006 г.). Редактор е на „Справочник на Олимпийските игри Пекин 2008” (2008 г.). Консултант е на книгата „Китай: традиция и съвременност” (2009). Редактор е на книгата (под печат) – „Китай безкрай” (2010).

Член е на Международната организация на журналистите и писателите по туризма (FIJET). Член е на Международната асоциация по пъблик рилейшънс (IPRA). Член е на Управителния съвет на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Член е на Съюза на българските журналисти (СБЖ) и на Българската асоциация по маркетинг (БАМ), член е на Управителния съвет на Асоциацията на имиджмейкърите “Имагинес”.

---------------------------------

За книгата:

„България – Китай. Културен туризъм” – уникална триезична книга

Какво можем да научим, извън стандартната информация, за Китай и България чрез културния туризъм, един от най-известните и най-предпочитаните видове туризъм в света?”. С този въпрос започва първата страница на едно нестандартно пътуване между кориците на една нестандартна книга.

„България – Китай. Културен туризъм” на доц. д-р Соня Алексиева, ръководител на секция „Туризъм” в НБУ, предлага точно това: едно интересно и пъстро пътуване към древната история и култура на двете страни. Изданието дава възможност за паралелно опознаване на Китай и България в двете части на книгата, обединени от голямата тема за културния туризъм.
В тях достъпно и популярно се представят десетки събития, обекти и факти от културно-историческото наследство и съвременната култура на двете страни. В стила на авторката, посветила стотици страници на теорията и практиката на културния туризъм, са представени някои от най-интересните факти в културния туризъм на Китай и България.
За първи път в Европа се издава подобна илюстрована книга на три езика: български, китайски и английски. Изданието е посветено на 60-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между Китай и България и доказва необходимостта от още по-тясното им сътрудничество в областта на културата, образованието и науката.
Посланията към читателите са две: на първо място, да се представи популярно и интересно историята и културата на тези страни и да се разкаже за някои от самобитните им традиции, обичаи и занаяти. Изданието провокира читателите и чрез силата на илюстрациите, допълнена от думите…
Авторката споделя, че успешната едногодишна работа по написването и изработването на изданието е резултат от съдействието и изключителната помощ на посолството на КНР в Р България, на дирекция „Азия, Австралия и Океания” на Министерството на външните работи, на Държавната агенция по туризъм и на Институт Конфуций – София.