Новини

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

И

ПЛОВДИВСКО ПЕВЧЕСКО ДРУЖЕСТВО „АНГЕЛ БУКОРЕЩЛИЕВ”

Ви канят на

Хоров концерт, изложба и сказка
по случай 145 години от рождението на Ангел Букорещлиев

Ангел Букорещлиев е един от първите концертиращи пианисти в България. Той е фолклорист, диригент, педагог, композитор. Заслугите му за културното издигане на Пловдив са големи, следователно големи са и задълженията на пловдивчани към него. Тук е мястото да си дадем сметка днес знаят ли гражданите на Пловдив кой е Ангел Букорещлиев. Той оставя душата си в града на тепетата като създава редица хорови обединения, но най-голямото му постижение е основаването на Пловдивското певческо дружество. То е създадено на 4 март 1896 г. и е първото, най-старо хорово дружество в България. От тогава до днес не е преустановявало своята дейност. Неизброими са и наградите, които хорът е получавал на престижни международни и български конкурси.

Певческото дружество продължава успешно да развива своята музикална дейност и днес – редица записи, концертни турнета, музикални фестивали, изпълнения на кантатно-ораториални творби под палките на световноизвестни български и чужди диригенти, заедно с хоровете и оркестрите на Миланската скала, Нюйоркската, Виенската и Израелската филхармонии, на Бостънския, Чикагския, Кливландския и Лондонския оркестри. Много български композитори пишат песни специално за Дружеството – Ангел Букорещлиев, Добри Христов, Петко Стайнов, Марин Големинов, Добрин Петков...

Днес Певческото дружество, което носи името на своя основател Ангел Букорещлиев, се самоиздържа от членския внос на самите хористи. Единственото, което притежават е миналото, ентусиазмът, с който работят и сградата, построена тухла по тухла преди 85 години от тогавашните хористи!

Във фондовете на Регионален етнографски музей – Пловдив се съхранява целият личен архив на Ангел Букорещлиев и на Певческото дружество. По случай 145 години от рождението на Букорещлиев Ви каним на изложба, сказка и концерт в салона на Етнографския музей.
Ние, днешните пловдивчани, дължим на Ангел Букорещлиев признанието, което заслужава. Името му трябва да се съхранява в паметта на поколенията.

Заповядайте на 24 април 2015 от 18:30 ч. в РЕМ – Пловдив!