Новини

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

Ви кани на изложба от Исторически музей „Проф. Ал. Фол“ Малко Търново

„ЖИВО НАСЛЕДСТВО НА СТРАНДЖА ПЛАНИНА“

Населението от странджанските села Бродилово, Кости, Българи, Кондолово, Граматиково, Визица, Калово, Заберново, Бяла Вода, Младежко, Бръшлян, Стоилово и Сливарово, показва видимо единство на обичайно-обредната си система. Това е районът на разпространение на култа към Св. Св. Константин и Елена в огнения им аспект, запазен като игра върху жарава до средата на ХХ в. в селата Българи и Кости. За другите села има спомени и далечни отгласи за игра върху огън, които са съхранени в преданията и обредите на отделните населени места. Територията на всички изброени по-горе села е територията на старите обредни представления Бял кукер, Еньова буля, Филек и Пеперуга, които обвързват странджанското население в единна обредност.

Генетическото родство на това население е изгубено от историческата памет, но е кодирано в ритуалните практики посветени на най-почитаните летни панагири от хората родени в изброените по-горе села. Помни се че нестинарските общности от нестинарските села са се възприемали като „братя”.

В края на ХІХ в. тази общност, предизвиква любопитството на първите си изследователи. Разпространено някога в около 30 странджански села, населени с българско и гръцко население, нестинарството започва да губи от автентичността си след настъпилите демографски промени в планината в началото на ХХ в.

Въпреки отпадането на обредни действия и съкращаване на редица функции на обредните лица, нестинарството запазва и днес основното си традиционно ядро, свързано с култа към светците. Нестинарският обреден цикъл започва през месец май – т.нар. „Костадински месец”, с панагира на Голямата аязма и тридневното празнуване на Св. Св. Константин и Елена (21 май). През лятото еднодневни празници бележат фазите на слънцето и в жарава е играно на Еньовден (24 юни), Св. Марина (17 юли), Св. Илия (20 юли), Св. Пантелеймон (9 август).

Заповядайте на 30 март 2015 от 18:00 ч. в РЕМ – Пловдив!
Изложбата ще продължи до 20 април 2015 г.