Новини

РЕГИОНАЛЕН ЕТНОГРАФСКИ МУЗЕЙ – ПЛОВДИВ

представя

Авторска изложба на дякон Стоян Христов
ИКОНИ „СВЕТИ ОБРАЗИ ПОКРОВИТЕЛИ И ЗАКРИЛНИЦИ”

Отец Стоян Христов е ръкоположен клирик към Бългaрската Православна Църква. Той е самоук зограф, богослов-магистър, завършил докторатура по Теология и История, по професия и образование е юрист и строител-технолог, години наред е работил в областта на реставрацията. От 2015 г. е хонорован асистент-преподавател по История на религиите, има благословия и разрешение за работа като зограф от трима Архиереи. Организатор и учредител на „Задруга Зографите”.
Рисува редки и малко познати пресвети образи, икони и стенописи в руски живописен стил от края на 18, 19 и 20 век, повече на канаваца с масло, акрил-лакове, рамкирани на дървена основа.

Изработвал е икони за Русия, Украйна, Беларус, Армения, Великобритания, Австрия, Сирия – Манастира „Света Текла”, Гърция – Митрополия Александрополис и Тасос. В момента работи по 2 иконостаса и стенописва 3 храма.

До този момент е изработил 88 образа на светци, образи безплътни сили – Архангели, Ангели Серафими и др., 64 Пресвети образа на Богородица, 12 образа на Господ Исус, 4 семейни икони, 4 алегорийни икони. В момента реализира проекти за Съборни икони на Светци – покровители на професии и занаяти. Изработил е непоказвани в България съборни икони на Покровителите на моряците и рибарите; рядка икона на Пресвета Богородица във военни доспехи заедно със Светци Великомученици – войни – „Взбранной Воеводе”; Събор на Свети Йоан Предтеча и още 6 светци с името „Йоан”; Събор на 12 лечители – безсребърници; и Съборна икона на Българските Светци – Будители и др.
Страстта му е издирване и зографисване на редки и алегорични образи на икони, малко известни или неизвестни за широките маси християнски поклоници. Цените на изработка са приемливи, съобразени с желанието му иконите да бъдат достъпни и да достигнат и домовете на повече християни и Божи Домове. Всяка 5 икона е предназначена за благотворителна цел!

Понастоящем с изложбата в Регионален етнографски музей – Пловдив, 50% от реализираните продажби са предназначени за помощ на дете от гр. Търговище с церебрална парализа, както и възстановяване на царските двери на храм „Свети Илия” при Плаковски манастир, построен от великия възрожденски архитект-строител Никола Фичев.

Изложбата ще бъде открита на 10.12.2014 г. от 18:00 ч. в РЕМ – Пловдив. Тук ще видите икони на Господ Исус, Пресветая Богородица и Светци и Светици – покровители и закрилници на занаяти, професии и лечители.

„На Многая лета всех Вам Ваш дом и чадие! Амин!”

За контакт:
Дякон Стоян Христов
тел.: 0877 766 741, 0988 350 066
e-mail: dqkona.zograf@abv.bg