Новини

Регионален етнографски музей – Пловдив има удоволствието да Ви покани на фотографска изложба „Най-доброто от „Кукерландия””, която ще бъде открита на 17 май (събота) в 18:00 ч.

Фотографският конкурс „Кукерландия” се провежда ежегодно по време на маскараден фестивал Ямбол. Първоначално само фотоизложбата носеше името „Кукерландия”. От няколко години името е възприето за целия празник. Името означава земя на кукерите. А кукерите кои са? Под това наименование съществуват по нашите земи от древни времена маскирани „чудовища”, които гонят злите духове и изпълняват ритуали за плодородие и човешко щастие и здраве. Кукерският ритуал е дълбоко символичен, много колоритен и обичан от българите.

Фотоизложба-конкурс „Кукерландия” представлява своеобразно mублично-частно партньорство между общински, частни и неправителствени организации и е положителен пример за организация в областта на културата. Водещи в това отношение са общините „Ямбол” и „Тунджа”, Ямболска регионална туристическа асоциация, Фактор България, Арт Принт Шоп и др. Провежда се всяка година по време на маскарадния фестивал в югоизточния български град Ямбол през месец февруари. Обект на снимките са маскирани и костюмирани хора от България и други страни, изпълняващи специални ритуали и обредни танци.

Тази година, през месец февруари, Фотоизложба „Кукерландия” навърши 10 годишен юбилей. През 2005 г. беше дебютът на фотографската изложба „Кукерландия”, а от следващата 2006 г. тя имаше и конкурсен характер. Следващите години конкурсът прераства в международен, като в него се включват фотографи от други страни.

По регламент участващите фотографи могат да изпращат до 5 (пет) броя авторски снимки за участие. Конкурсът преминава в две части. В първата фаза, авторитетно жури анонимно селекционира, чрез специален web базиран софтуер 40 фотографии от всички участващи. Селекционираните фотографии се отпечатват, рамкират и се подреждат в зала на галерия „Жорж Папазов” в Ямбол. Часове преди откриването на изложбата жури от авторитети гасува отново анонимно за всяка снимка по десетобалната система и излъчва призовите фотографии. Тогава се обявяват авторите за широката публика.

Сега „Кукерландия” разполага с най-богата и качествена колекция от фотографии на снимки на кукери – българските ендемични маскирани фигури, които прогонват всички злини. Всички снимки от колекцията са рамкирани, с паспарту и еднакви стандарти рамки с размер 50 х 70 см. В представителна извадка участват от 20 – 60 фотографии. Такава е изложбата „Най-доброто от КУКЕРЛАНДИЯ”, която художествена галерия „Жорж Папазов” излага в Регионален етнографски музей – Пловдив на 17.05.2014 от 18:00 часа за своите многобройни почитатели и гости от Пловдив.

Изложбата ще е открита до 16 юни 2014 г.