Новини

Регионален етнографски музей – Пловдив и Задругата на майсторите на народни художествени занаяти – Пловдив имат удоволствието да Ви поканят на поредното отбелязване на Еснафския празник „Св. Спиридон” (12 декември 2013 г.), четвъртък, от 11.00 часа в двора на РЕМ – Пловдив.

Денят на Св. Спиридон е известен в страната като „Денят на майсторите”. Почита се като закрилник на грънчари, обущари, керемидчии, тухлари, абаджии, терзии, казанджии и изобщо на всички занаятчии. Според някои местни легенди самият той някога бил обущар, абаджия или грънчар.

За празника:

В края на ХІХ в. етнографът Димитър Маринов отбелязва, че „всякой еснаф има в годината по един светец, който се счита за покровител на еснафа и занятието, и на деня на тоя светец празнуват. Когато се наближи този еснафски празник, чаушинът на еснафа, по заповед на устабашията ще тръгне от дюкян на дюкян с еснафската кутия, за да събира пари, които са нужни, за да се отпразнува службата еснафска.” В Пловдив по традиция Общото занаятчийско сдружение празнува на Св. Спиридон.
„Туй празнуване някога е ставало така: На самия празник ще направят коливо, украсено и нашарено, и ще го отнесат в черква, за здраве”. Цялата процесия била съпроводена от музиканти и множество граждани. Празникът на еснафите се съпътствал от общоградски народни веселия.
„След като се свърши литургията, свещеникът ще прикади коливото и хляба, като спомене за здраве имената на майсторите и баш-калфите. През тия два дни всичките дукяни на тоя еснаф трябва да бъдат обезателно затворени и всичките майстори и калфи трябва да присъствуват на повечерието на двете св. Литургии, защото ако светецът не бъде почетен, той вдига покровителската си ръка от занаят, еснаф и майстори.”.
Част от еснафския празник бил и т.н. тестир – провъзгласяването на калфите за майстори. Тук устабашията (най-старият и почитан майстор) се обръщал към издържалите изпита нови майстори, държал им напътствена реч, препасвал ги през рамо с червен пояс, защото „който не е препасан с пояс, няма право да отваря самостоятелен дюкян”.
В чест на светеца, еснафът закупувал с общи средства жертвено мъжко животно, което се колело за курбан и всички сядали на обща трапеза или казано „в кратце”, КАНИМ всички майстори, гости на музея и пловдивските граждани на:

• Празнично шествие от музея до съборния храм „Св. Богородица” – 11.00 ч.
• Празнична литургия в църквата „Св. Богородица” - 11.30 ч.
• Посвещаване в майсторско звание (тестерлик) на новоприетите – 12.30 ч.
• Откриване на изложба, посветена на майсторите, отличени с награди на национални изложения в страната през 2013 г. – 12.30 ч.