Новини

Изложбата показва възстановки на старинни образци амулети и талисмани, изработени според традиционните обредни технологии на траки, славяни и прабългари, а впоследствие станали общобългарски. Според старите народни вярвания амулетите и талисманите са предмети на силата, които имат способност да отблъскват и прогонват злите сили, да пазят и защитават, да носят добро и сполука на притежателите си или там, където са поставени. Те предпазват от всяка зла сила, от демонични и митологични същества, от уроки, лош поглед, лош помисъл, лоша среща, завист, клетви, магии, болести, несполуки, куцузлък и всяка лошотия. Вярва се, че тази им способност се дължи на магическата им сила, получена чрез специалната, обредна направа, от естеството на материала, от магическите знаци по тях, от заклинателните текстове и формули произнасяни при изработката, от от обредните процедури и от още множество обредни и магически изисквания за време, пространство, състояние и пр. и пр. Изработени са в единичен екземпляр, тъй като според вярванията не бива да се повтарят.
Направата е от различен материал: дърво, камък, метал, кожа, кост, пера, конци, мъниста. Има множество изисквания към естеството на материала, от къде, как и по кое време да се вземе, как да се обработи. Според видовото разнообразие, направата на един амулет е минимум три дни. Някои се правят в продължение на 5, 7, 9, 12, а по-сложните 40 дни.
Освен персонални (за хора) амулетите и талисманите биват още за къща, за сватба, за раждане, за конкретно начинание, и за всяка човешка дейност и състояние, за всичко свързано с човека.
В изложбата са показани и колекция пергаменти за именните дни, свързани с традиционната идея за защита и покровителство на светеца – покровител и защитник на човека.