Новини

На 20 септември 2013 г., петък, Регионален етнографски музей – Пловдив се включва в деветото издание на "Нощ на музеите и галериите" 2013. Проектът, който бе изготвен тази година включва:

- Постоянната експозиция на РЕМ – Пловдив

- Изложба на РЕМ – Пловдив: „Модата Алафранга”
(или как потурите станаха панталони, а сукманът – копринена „фуста”).

Изложбата ще бъде съпроводена с ревю-спектакъл на доброволци – ученици и студенти, които ще пресътворят пъстротата на възрожденския Пловдив – с навлизането на новото европейско по стил облекло и съпровождащите го аксесоари. Или това е времето на създаване на новия стил „алафранга”, когато отвореният за промяна българин се лута в търсенето на собствена идентичност. Сменя се всичко от възприятията и начина на живот през облеклото (горно и долно), та до дребните аксесоари, които съпровождат бита на „коконата” или господина. Разчупва се традиционния канон – променя се женската дреха, тя се превръща в копринена, дантелена или сатенена рокля или костюм. Дългата домашна риза се заменя с фино бельо – гащи с цепки и фльонги, силно пристегнати корсети, потници с дантелени презрамки и т.н. За първи път жената в къщата се разхожда по прозрачна наметка – лезьос, докато пие сутрешното си кафе, което си е истинска революция в нравите и морала на възрожденеца. Същата съдба има и мъжката носия, чиито елементи дълго време съжителстват с модерния костюм. Често може да се забележи калпак или фес, съчетан с костюм, или сукнени потури със сако. Така модният стил „алафранга“ става синоним на стремежа за европеизация и скъсване със старото, изразен чрез невероятното съчетание между чуждо (европейско, ориенталско) и традиционно облекло. По време на изложбата ще се прожектира и филма „Традиционното облекло на българите – културно послание към съвременността“, който илюстрира богатството на фондовете на Регионален етнографски музей – Пловдив.

- Авторска изложба на доц. д-р Ангел Гоев от гр. Габрово: „Амулети, талисмани и пергаменти”

В „Пловдивската” нощ на музеите и галериите авторът ще демонстрира някои старинни практики за направа на амулети и талисмани. Ще разкаже за вярванията на нашите предци, за това как, за какво и за колко време се прави такъв символ, за магията, която се вплита в него и ред други непознати за нас неща, използвани в тези практики.
Изложбата показва възстановки на старинни образци амулети и талисмани, изработени според традиционните обредни технологии на траки, славяни и прабългари, а впоследствие станали общобългарски. Според старите народни вярвания амулетите и талисманите са предмети на силата, които имат способност да отблъскват и прогонват злите сили, да пазят и защитават, да носят добро и сполука на притежателите си или там, където са поставени. Освен персонални (за хора), амулетите и талисманите биват още за къща, за сватба, за раждане, за конкретно начинание, и за всяка човешка дейност и състояние, за всичко свързано с човека.
В изложбата ще бъде показана и колекция пергаменти за именните дни, свързани с традиционната идея за защита и покровителство на светеца, така всеки може да разбере за своя светец-пазител, според името, което носи, като прочете старите пергаменти.