Новини

Да съхрани местното културно наследство и възроди диалогът между поколенията – това е основната цел, която си е поставило това читалище. То е избрало нелекия път да превърне един стар позабравен занаят в интересен и привлекателен за днешните деца. Така от природни материали те изработват кукли, сувенири, икони, пана и най-различни предмети на бита, като съчетават традиционната техника с естетиката на нашето време.
Този интересен подход е забелязан и през 2012 г. Малките майстори са отличени като Регионален представител на област Пловдив в раздел „Нематериално културно наследство” – „Традиционни занаяти” към „Живи човешки съкровища” на Министерство на културата. В класацията „Чудесата на България” за вписване в ЮНЕСКО печелят първо място благодарение гласовете на 500 000 техни поддръжници. Притежават много отличия и награди, участват в редица изложби, включително и в Народното събрание на Р. България. Не случайно президента Росен Плевнелиев при международните си визити подарява от техните уникални царевични кукли.
В работата на кръжока участват 20 деца от с. Куртово Конаре на възраст от 7 до 16 г. Преподавател е Маргарита Момчилова – художник-приложник.
Паралелно с представянето им в РЕМ – Пловдив ще бъде открита във Виена изложба на пана и икони от царевична шума, дело на същия творчески колектив.