Новини

Скулпторът Стефан Комитов е роден в село Каравелово, Пловдивско през 1942 г. Завършва специалност „Скулптура” във Великотърновския университет, в класа на Панайот Димитров. Специализира в София при Крум Дамянов. До 1990 г. участва в почти всички национални и окръжни изложби.
В средата на 80-те години търси друг изказ и започва да изработва пластики на тема „Доброто и Злото”. По-известни негови творби от този цикъл са „Баланс”, „Посоки”, „Нектарът на живота”, „Ода на радостта”, „Власт”, „Вратата на Ада” и др. Материалът е бронз, стъкло и мрамор. Своите идеи изразява като използва съвършените геометрични форми – кълбо, кръг, триъгълник, пирамида. Съчетава ги така, че да внуши на зрителя движението, непреходността, борбата между Доброто и Злото, и вечния стремеж на доброто и светлината да надделеят и да осмислят живота...
Много пестеливо и асоциативно е създал изключително естетските творби „Светец”, „Лъжепророк”, „Геноцид” и другите от този цикъл.
Въпреки малките размери творбите на Стефан Комитов притежават потенциал за монументална реализация. Той не е сред шумните имена в съвременната българска скулптура. Неговите търсения излизат от параметрите, в които сме свикнали да ограничаваме това изкуство.

Изложбата ще бъде открита от изкуствоведа проф. Иван Маразов и ще гостува в РЕМ – Пловдив от 1 април до 15 април.